Uvod

Prva svetovna vojna je ustvarila izjemno količino fotografij in gibljivih slik. Vojna propaganda in potreba prebivalstva po spoznavanju vojnih dogodkov, v katere so bili vključeni vojaki, sta spodbudili proizvodnjo fotografij, ilustriranih razglednic, filmskih obzornikov in igranih filmov. Na italijansko-avstrijski fronti so med letoma 1915 in 1918 posebni oddelki obeh vojska posneli milijone fotografij in nešteto kilometrov filmskega traku, da bi dokumentirali premike enot, življenje v zaledju in, kolikor je bilo to mogoče, tudi prizore s prvih bojnih črt.

Od konca 80-ih let dalje se je Cineteca del Friuli v sodelovanju z Lobster Films, Ripley's Film, Cinemazero iz Pordenona in s Kinotečnim servisom dežele Furlanije Julijske Krajine ukvarjala s pomembno nalogo raziskovanja in restavracije filmskih posnetkov iz prve svetovne vojne. Sčasoma je tako ob novih pridobitvah in izmenjavah z drugimi italijanskimi in tujimi kinotekami nastal obsežen zgodovinski arhiv. Iz tega dela ter iz potrebe po vsaj delni predstavitvi zbranih materialov strokovni in širši javnosti izvira pobuda za ta projekt, končni izdelek katerega je paket dveh DVD-jev in spremne knjižice s skupnim naslovom Dvojni pogled na prvo svetovno vojno.

Na prvem DVD-ju je dokumentarec avtorjev Lucia Fabija in Gianpaola Penca, nastal z montažo filmov, ki so jih vrteli operaterji kinematografskih servisov obeh armad, ki sta se spopadali na bojiščih italijansko-avstrijske fronte v letih 1915-18. Kot nakazuje naslov »Dvojni pogled«, je glavni namen dokumentarca vzporedni ogled »filmov resničnosti«, nastalih v kinematografski industriji vojskujočih se narodov. Drugi poudarek pa je na pogledu – na zaznavanju oziroma dojemanju zgodb ljudi, ki jih je zajela vojna vihra. Osnova za raziskovanje logičnega in kronološkega ujemanja med posnetki, pričevanji ter komentarji so bili prav dnevniki in memoari vojakov in civilistov, kakršni so se znašli tudi na filmskih posnetkih obeh vojska. Scenarij tega dokumentarca prav tako temelji na kombinaciji podob in pričevanj, ki se odvijajo po kronološkem zaporedju, saj je avtorjem v vsaj devetdesetih odstotkih primerov uspelo razrešiti težavno nalogo prepoznavanja krajev in datiranja posnetih prizorov.

Drugi DVD, dolg približno 100 minut, vsebuje predvsem arhivski material, med katerim so poleg številnih zgodovinskih posnetkov tudi neskrajšane verzije nekaterih filmov, ki so v odlomkih vključeni v dokumentarec.

Knjižica predstavlja analizo evropske kinematografije med prvo svetovno vojno s posebnim poudarkom na vojni med Italijo in Avstro-ogrsko.